Llocs d'interès

 • Centre d'interpretació Dinosaures Fumanya

  El projecte de museïtzació del CENTRE DE INTERPRETACIÓ DINOSAURES DE FUMANYA suposa l’última fase del projecte estrella del Consorci Ruta Minera. El projecte es planteja al voltant de l’explotació minera a cel obert de Fumanya, activa entre 1975 i 1986, que va deixar al descobert un impressionant jaciment paleontològic amb més de 3.500 empremtes de dinosaures de més de 65 milions d’anys.

  La relació entre els dinosaures i el carbó és directa: ells van desaparèixer fa 65 milions d’anys, a finals del Cretaci, que és el període en què es va formar el lignit i en el qual la formació geomorfològica dels Pirineus verticalitza el que havia estat una plana fluvial. Aquesta és l’extraordinària relació entre geologia, mineria i paleontologia: entre els Pirineus, els dinosaures i el carbó.

  El jaciment de Fumanya, al terme municipal de Fígols, va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) el 2014, i forma part de la candidatura que aspira a ser patrimoni natural de la Humanitat de la UNESCO, conjuntament amb altres jaciments d’icnites de la península ibèrica.

   

 • Església de Sant Mateu de Fumanya

  Sant Mateu de Fumanya és una església romànica que hi ha al nucli de Fumanya. Ha estat inventariada com a patrimoni immoble al mapa de patrimoni de la Generalitat de Catalunya. 

  Sant Mateu de Fumanya és una petita capella d'una sola nau amb una coberta força deteriorada de pedra amb morter coronada per un absis a llevant amb volta de quart d'esfera de gairebé la mateixa amplada de la nau. A l'edat moderna s'hi obriren dues capelles a banda i banda de la nau a manera de transepte. El mur interior de l'absis va ser rebaixat per encabir-hi un retaule barroc modificant la finestra de doble esqueixada a esqueixada simple. L'accés es troba al mur de migjorn per una porta de factura moderna. El parament és de pedres irregulars sense treballar, disposades en fileres i unides amb morter i sense cap mena de decoració. Trobem un campanar d'espadanya amb dues obertures al mur de ponent i algun senyal d'alguna obertura, avui tapiada. La coberta és a dues aigües de teula àrab.

  El lloc de Fumanya tenia una certa importància a l'edat mitjana; juntament amb Peguera reunia trenta-tres focs el 1370; actualment Fumanya està totalment abandonat i l'església és una sufragània de Santa Cecília de Fígols.

 • Església de Santa Cecília

  Santa Cecília de Fígols és una església romànica inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

  És una església romànica d'una sola nau coberta amb volta de canó. No té absis però als peus trobem una torre campanar de secció quadrada amb finestres d'arc de mig punt adovellat. El parament és de cerrus de pedra de petit format, sense treballar, disposats en fileres i units amb morter. La coberta és a dues aigües amb teula àrab. Aquesta església és centre d'un petit nucli habitat, de tipus rural però també relacionats amb la mineria, format per quatre cases força modificades respecte del seu aspecte original. El retaule major de l'església, dedicat a Santa Cecília d'estil barroc del segle XVII. Actualment trobem algunes construccions adossades a aquest edifici principal, així com algunes modificacions del campanar.

  La trobem esmentada en l'acta de consagració de la Seu d'Urgell (839). La retrobem diverses vegades durant el s. XI; així com el 1134, amb motiu de la consagració de l'església per Pere, bisbe d'Urgell. Fou l'església del castell de Fígols avui desaparegut.

Darrera actualització: 06.11.2019 | 11:54
Darrera actualització: 06.11.2019 | 11:54