Església de Sant Mateu de Fumanya

Sant Mateu de Fumanya és una església romànica que hi ha al nucli de Fumanya. Ha estat inventariada com a patrimoni immoble al mapa de patrimoni de la Generalitat de Catalunya. 

Sant Mateu de Fumanya és una petita capella d'una sola nau amb una coberta força deteriorada de pedra amb morter coronada per un absis a llevant amb volta de quart d'esfera de gairebé la mateixa amplada de la nau. A l'edat moderna s'hi obriren dues capelles a banda i banda de la nau a manera de transepte. El mur interior de l'absis va ser rebaixat per encabir-hi un retaule barroc modificant la finestra de doble esqueixada a esqueixada simple. L'accés es troba al mur de migjorn per una porta de factura moderna. El parament és de pedres irregulars sense treballar, disposades en fileres i unides amb morter i sense cap mena de decoració. Trobem un campanar d'espadanya amb dues obertures al mur de ponent i algun senyal d'alguna obertura, avui tapiada. La coberta és a dues aigües de teula àrab.

El lloc de Fumanya tenia una certa importància a l'edat mitjana; juntament amb Peguera reunia trenta-tres focs el 1370; actualment Fumanya està totalment abandonat i l'església és una sufragània de Santa Cecília de Fígols.

Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 4.02.2021 | 13:12