El jaciment de Fumanya, a Fígols (Berguedà), disposa de la finalització de les obres del itinerari exterior Ruta del Cretaci.

Dilluns, 15 de gener de 2024

Un mirador per a les petjades de dinosaure

El jaciment de Fumanya, a Fígols (Berguedà), disposa de la finalització de les obres del itinerari exterior Ruta del Cretaci.

El jaciment paleontològic de Fumanya, situat al municipi berguedà de Fígols, ha finalitzat les obres del itinerari exterior Ruta del Cretaci amb miradors que permetran observar les petjades de dinosaure fossilitzades. Es tracta del jaciment més important d’Europa i d’un dels més rellevants del món perquè inclou unes 2.000 petjades de dinosaures conservades en una paret de roca de 75 metres d’alt i 500 metres de llarg. L’antiga explotació minera de carbó a cel obert, activa entre 1975 i 1986, va deixar al descobert aquest ric llegat del cretaci, que ha permès la construcció del Centre d’Interpretació Dinosaures Fumanya a Fígols, gestionat pel Museu de les Mines de Cercs.

Els camins s’han condicionat per al trànsit de vianants amb paviment natural. Allà on no existia camí, s’han habilitat passeres i plataformes elevades. Al llarg del camí, en punts estratègics, es disposen punts d’interpretació amb l’explicació dels principals valors del jaciment, de vidre transparent, per minimitzar l’impacte paisatgístic. El jaciment de Fumanya va ser declarat bé cultural d’interès nacional el 2014.

El jaciment paleontològic i geològic situat a Fígols és un dels principals reclams turístics de la comarca del Berguedà. El cost de les obres de l'itinerari exterior de la ruta del Cretaci ha estat de 649.770 euros finançats per fons FEDER, ajut PUOSC, ajut Oficina de Suport a les Iniciatives Culturals OSIC del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, ajut de Diputació de Barcelona i per la Fundació La Caixa.

 

 

Darrera actualització: 15.01.2024 | 10:29