S'han acabat les obres del jaciment paleontològic de Fumanya Sud a FÃgols - duplicat
El jaciment de Fumanya Sud a Fígols (Berguedà) representa un aflorament d’uns 14.000 m2 de superfície inclinada uns 60 graus, on s’hi ha localitzat més de 2.200 icnites i documentat prop de 30 rastres, atribuïts majoritàriament a dinosaures sauròpodes.
Al maig del 2016 es va produir una esllavissada al jaciment de Fumanya. Per tal de establir uns sistemes de protecció per evitar nous episodis l’ICGC va redactar al novembre de 2016 un projecte per evitar la caiguda de roques. Aquest contempla dos tipus d’actuacions. Una primera ha consistit en emplaçar una barrera estàtica de 1,50 m d’alçada formada per una malla de cable d’acer galvanitzat situada a la capçalera del talús, entre el nivell de margocalcàries i el quaternari. La segona actuació ha estat la instal·lació d’un conjunt de bulons i perns a les dues cicatrius laterals de l’esllavissada per tal d’estabilitzar els blocs susceptibles de caiguda i drens que permeten l’evacuació d’aigües i perns d’ancoratge als blocs rocosos.
El projecte executat presenta una solució per tal de mitigar els moviments al jaciment paleontològic i assegurar l’estabilitat geotècnica global del mateix a llarg termini. Les obres han estat realitzades per l'empresa Técnicos en Estabilizaciones e Inyecciones, SA i han comptat amb un finançament del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya mitjançant l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC) per un import global de 400.000 euros.
L’execució del projecte té com a resultat la consolidació i estabilització del massís rocós amb icnites de dinosaure en el Jaciment Paleontològic de Fumanya Sud declarades com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).
Les petjades del jaciment de Fumanya estan situades sobre una paret de roca calcària quasi vertical, d’aproximadament 75 m d’altura i 500 m de llarg. Sobre aquesta paret s’han registrat unes 2.000 petjades de dinosaure, formant rastres, de fa 65 milions d’anys, i que marca el final de l’era del Cretaci. Es tracta, per tant, d’un jaciment excepcional tant per al seva riquesa paleontològica com per la seva mida, convertint-lo en el més important d’Europa i un dels més importants del món.