Notícies

 • Obres itinerari exterior de la ruta del cretaci al jaciment de Fumanya El jaciment de Fumanya, a Fígols (Berguedà), disposa de la finalització de les obres del itinerari exterior Ruta del Cretaci. 15/01/2024

  Un mirador per a les petjades de dinosaure

  El jaciment de Fumanya, a Fígols (Berguedà), disposa de la finalització de les obres del itinerari exterior Ruta del Cretaci.

  El jaciment paleontològic de Fumanya, situat al municipi berguedà de Fígols, ha finalitzat les obres del itinerari exterior Ruta del Cretaci amb miradors que permetran observar les petjades de dinosaure fossilitzades. Es tracta del jaciment més important d’Europa i d’un dels més rellevants del món perquè inclou unes 2.000 petjades de dinosaures conservades en una paret de roca de 75 metres d’alt i 500 metres de llarg. L’antiga explotació minera de carbó a cel obert, activa entre 1975 i 1986, va deixar al descobert aquest ric llegat del cretaci, que ha permès la construcció del Centre d’Interpretació Dinosaures Fumanya a Fígols, gestionat pel Museu de les Mines de Cercs.

  Els camins s’han condicionat per al trànsit de vianants amb paviment natural. Allà on no existia camí, s’han habilitat passeres i plataformes elevades. Al llarg del camí, en punts estratègics, es disposen punts d’interpretació amb l’explicació dels principals valors del jaciment, de vidre transparent, per minimitzar l’impacte paisatgístic. El jaciment de Fumanya va ser declarat bé cultural d’interès nacional el 2014.

  El jaciment paleontològic i geològic situat a Fígols és un dels principals reclams turístics de la comarca del Berguedà. El cost de les obres de l'itinerari exterior de la ruta del Cretaci ha estat de 649.770 euros finançats per fons FEDER, ajut PUOSC, ajut Oficina de Suport a les Iniciatives Culturals OSIC del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, ajut de Diputació de Barcelona i per la Fundació La Caixa.

   

   

 • Taller de primers auxilis bàsics GRATUÏT i FARMACIOLA DE REGAL a tots els assistents Dia 26 d'octubre a les 16:30 h Taller de primers auxilis bàsics GRATUÏT i FARMACIOLA DE REGAL a tots els assistents 02/10/2023

  Aquest proper dijous dia 26 d'octubre a les 16:30 h, a la sala de reunions de l'Ajuntament de Fígols, s'impartirà un taller gratuït de primers auxilis bàsics. Agraïm a Creu Roja de Berga la seva iniciativa i aportació. HI HAURÀ UNA FARMACIOLA DE REGAL per a tots els assistents!

 • Jaciment Fumanya S'han acabat les obres del jaciment paleontològic de Fumanya Sud a Fígols - duplicat 13/09/2023

  El jaciment de Fumanya Sud a Fígols (Berguedà) representa un aflorament d’uns 14.000 m2 de superfície inclinada uns 60 graus, on s’hi ha localitzat més de 2.200 icnites i documentat prop de 30 rastres, atribuïts majoritàriament a dinosaures sauròpodes.

  Al maig del 2016 es va produir una esllavissada al jaciment de Fumanya. Per tal de establir uns sistemes de protecció per evitar nous episodis l’ICGC va redactar al novembre de 2016 un projecte per evitar la caiguda de roques. Aquest contempla dos tipus d’actuacions. Una primera ha consistit en emplaçar una barrera estàtica de 1,50 m d’alçada formada per una malla de cable d’acer galvanitzat situada a la capçalera del talús, entre el nivell de margocalcàries i el quaternari. La segona actuació ha estat la instal·lació d’un conjunt de bulons i perns a les dues cicatrius laterals de l’esllavissada per tal d’estabilitzar els blocs susceptibles de caiguda i drens que permeten l’evacuació d’aigües i perns d’ancoratge als blocs rocosos.

  El projecte executat presenta una solució per tal de mitigar els moviments al jaciment paleontològic i assegurar l’estabilitat geotècnica global del mateix a llarg termini. Les obres han estat realitzades per l'empresa Técnicos en Estabilizaciones e Inyecciones, SA i han comptat amb un finançament del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya mitjançant l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC) per un import global de 400.000 euros.

  L’execució del projecte té com a resultat la consolidació i estabilització del massís rocós amb icnites de dinosaure en el Jaciment Paleontològic de Fumanya Sud declarades com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

  Les petjades del jaciment de Fumanya estan situades sobre una paret de roca calcària quasi vertical, d’aproximadament 75 m d’altura i 500 m de llarg. Sobre aquesta paret s’han registrat unes 2.000 petjades de dinosaure, formant rastres, de fa 65 milions d’anys, i que marca el final de l’era del Cretaci. Es tracta, per tant, d’un jaciment excepcional tant per al seva riquesa paleontològica com per la seva mida, convertint-lo en el més important d’Europa i un dels més importants del món.

   

Darrera actualització: 29.09.2022 | 12:22
Darrera actualització: 29.09.2022 | 12:22